1Cand sunt necesare avizele de ape?
AVIZE APE: Sunt necesare in cazurile in care se doresc a se executa noi lucrari pe ape sau in legatura cu apele de suprafata si subterane, conform Ordinului 799/2012 si OM 873/2012.
2Cine are obligatia obtinerii avizelor?
AVIZE APE: Prin Certificatul de urbanism, atat persoanele fizice cat si juridice au obligatia obtinerii avizelor de ape.
3Cine emite avizele de ape?
AVIZE APE: Sunt emise de catre Administratia Nationala Apele Romane, Directiile Apelor Bazinale sau de catre Sistemele de Gospodarire a Apelor pe raza teritoriului in care este propusa investitia, in functie de complexitatea folosintei de apa.
4Cum se obtin avizele de ape?
AVIZE APE: Obtinerea acestora se face prin elaborarea documentatiilor de catre unitati publice sau private certificate conform Ordinului Ministerului Mediului nr.50/2004 (M.Of.151/07 Martie 2012), iar dosarul contine:
- Cerere tip
- Certificat de Urbanism
- Documentatie tehnica intocmita conform Ord. nr. 779/2012 si Ord. Nr. 873/2012 si va cuprinde: memoriu tehnic, breviar de calcul, piese desenate
- Studiul hidrologic / hidrogeologic
- Accept de scoaterea terenului din circuit agricol / silvic
- Avize de coexistenta (Compania de Apa, Electrica, Romtelecom, Drumuri etc.)
- Alte documente necesare, dupa caz
- Documentatiile de fundamentare trebuie sa demonstreze ca solicitantul avizului de gospodarire a apelor se poate conforma cerintelor legale
5In cat timp se obtin avizele?
AVIZE APE: Se emit in cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii documentatiei sau a ultimei completari solicitate de catre Sistemul de Gospodarire a Apelor.
6Care este perioada de valabilitate a avizelor?
AVIZE APE: Sunt emise pe o perioada de 12 luni.
7Care sunt taxele necesare obtinerii avizelor?
AVIZE APE: Pentru a intra in posesia avizelor de ape, solicitantii vor achita un tarif aprobat de Ministerul Mediului a carui valoare este stabilita in functie de complexitatea investitiei si respectiv a folosintei de apa, dupa cum urmeaza:
• cand competenta revine Sistemului de Gospodarire a Apelor, intre 930 lei si 1023 lei;
• cand competenta revine Directiei Apelor, intre 1477 lei si 1570 lei;
• cand competenta revine Administratiei Nationale Apele Romane, intre 2525 lei si 2757 lei
8Ce amenzi se acorda pentru lipsa avizelor?
AVIZE APE: Conform Legii apelor nr. 107/1999, modificata si completata ulterior dar si OUG 195/2005 actualizata, amenzile sunt cuprinse intre 30.000 si 60.000 lei pentru lipsa avizului de ape.
9Se pot transfera avizele de ape?
AVIZE APE: Transferul avizului de gospodarire a apelor se face in baza unei solicitari adresata emitentului avizului de gospodarire a apelor ce face obiectul transferului si se considera efectuat incepand cu data expedierii catre fostul si actualul beneficiar a adresei de confirmare a transferului.
10Lipsa avizului de ape impiedica obtinerea autorizatiei de construire?
AVIZE APE: Autorizatia de construire nu poate fi obtinuta fara obtinerea avizului de ape daca este solicitat prin Certificatul de urbanism.